Afl 3: van Bureau Kruislaan naar UNIT 13

De casting van Bureau Kruislaan was rond in augustus, het script voor de pilotaflevering klaar in september, in oktober werd de aflevering gedraaid , in november gemonteerd, screenings volgden in december en in januari 1992 was de aflevering (en dus de serie) verkocht aan de VARA. Het was Marcel van Dam,  directeur van de VARA, die de serie na het zien van de pilotaflevering erg bij de VARA vond passen en wilde dat deze gemaakt werd, enigszins tegen de zin van de toenmalige dramaredactie van de VARA.

In Februari 1992 werd een deal gemaakt tussen Joop van den Ende produkties en de VARA voor een eerste reeks afleveringen:  26 afleveringen van 25 minuten, die vanaf september 1992 uitgezonden gingen worden. Dezelfde acteurs als in de pilotaflevering speelden de belangrijkste rollen en de serie zou (omdat men de pilotaflevering er ook goed vond uitzien) op film gedraaid gaan worden, iets dat indertijd bijna niet voorkwam.

Featured image

De voornaamste acteurs werden: Peter Tuinman, Frederik de Groot, Marcel Musters, Guus van der Made, Kees Coolen, Rene Lobo, Lieneke Leroux, Arthur Boni, Dorijn Curvers, Eric van Sauers ,Margot Dames, Frank Schaafsma  e.v.a.

De crew was een filmcrew. (later meer over de diverse mensen). De voorbereidingen begonnen in februari en in mei zouden de opnames beginnen. Mede uitvoerend producent Remmelt Remmelts en ik namen een kijkje op de set van “the Bill’ in Londen, om te zien hoe deze serie gemaakt werd; met name hoe de produktie was opgezet om zoveel jaar achter elkaar (‘The Bill” begon in 1984 ) 26 afleveringen per jaar te kunnen produceren! Een bijzonder kenmerk van ‘the Bill’ was het  ‘vanaf de schouder op lokatie draaien met available light’. Dit gaf de serie een realistische’look’. Dat wilden wij ook. Daarmee werd het erg belangrijk wie de cameraman zou worden. De keuze viel op Peter de Bont, een jongere broer van Jan de Bont. Peter is een hele goede camera-operator, het vanaf de schouder draaien was voor hem geen probleem. Integendeel. Hij hing vaak voor deze serie in zelfgemaakte constructies aan de buitenkant van rijdende auto’s of rende achter acteurs aan met zijn camera. Later meer over Peter. Bureau Kruislaan was ook het debuut van Willem de Beukelaer als stuntcoordinator. Bij de eerste stunts werkte hij nog samen met zijn vader Hammie de Beukelaer, maar later was hij zelf verantwoordelijk.

Featured image

In februari was ik hoogzwanger (7 maanden) maar er moest veel gedaan worden. Mijn zoon werd geboren in april, en daarom begonnen de eerste opnames in juni ipv in mei. Ik wilde niet alle afleveringen zelf regisseren, omdat ik me ook bezighield met de scripts die al gaandeweg geschreven moesten worden, en vroeg daarom aan regisseurs die ik kende om een paar afleveringen als gastregisseur op te nemen. En soms kregen assistent regisseurs de kans om zelf eens een aflevering te regisseren, zoals Pollo de Pimentel en Wil Koopman. Op deze manier werd later ook Unit13 gedraaid. Bij alle series die ik gemaakt heb, heeft bijvoorbeeld Hans Scheepmaker  een paar afleveringen geregisseerd. Een lange samenwerking die altijd goed bevallen is!

In september 1992 begon de VARA met het uitzenden van de serie. Waarom 26 afleveringen en niet bijvoorbeeld 30? In die tijd stond 26 afleveringen voor een half jaar, en 13 afleveringen voor een kwart seizoen. Het waren gewoon de meest gehanteerde aantallen. Later veranderde dat, maar vandaar de aanvankelijke 26 afleveringen van een half uur.

De serie liep goed, maar in een halfuur-aflevering kon niet veel diepgang gebracht worden. Vandaar dat Jan Rutger Achterberg (eindredacteur drama van de VARA voor deze serie) en ik besloten om in een tweede seizoen afleveringen van 50 minuten te gaan maken. Daarmee werd al meer afgeweken van de originele serie ‘the Bill’, die na meer dan 20 seizoenen nog steeds afleveringen van 25 minuten bevatte. En ook de scripts werden daardoor anders: Een andere spanningsboog en door alle afleveringen heen speelde een verhaallijn die begon in de eerste aflevering en zijn climax had in de laatste.

De tweede reeks van Bureau Kruislaan werd opgenomen in 1994. Omdat de afleveringen langer waren (50 minuten nu ipv 25), werden er 13 afleveringen gemaakt. De tweede reeks liep beter dan de eerste, zelfs zo goed dat de serie een van de twee nominaties voor de televizierring kreeg in 1995. De andere genomineerde serie was GTST! En GTST won dat jaar ook de ring.

Maar (en dat was het voornaamste) de VARA was blij met Bureau Kruislaan en wilde ermee door. Als een donderslag bij heldere hemel gebeurde er echter iets waardoor dat totaal onmogelijk werd. Volgende keer meer over waarom er geen vervolg kon komen op Bureau Kruislaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s