Afl. 10 Samenwerking met de nederlandse marine

De verhaallijn van de tweede reeks van UNIT 13 speelde zich af tegen de chaos die op dat moment (1997) in Rusland heerste. Geruchten dat alles, maar dan ook alles, te koop werd aangeboden en uit het land kon verdwijnen deden de ronde. Bovendien had ik gelezen dat ergens in de Baltische Staten iemand aangetroffen was met proefmonsters van nucleair materiaal uit Rusland in een koffertje. Fake verhaal of niet, dit werd het uitgangspunt voor de tweede reeks. In grove lijnen wilden we dat er nucleair materiaal zou worden gestolen door onze nieuwe criminele organisatie en daarna op zee overhandigd zou worden aan de koper. Toevallig zag ik in deze periode, in een uitzending van Brandpunt geloof ik, dat de marine een nieuwe boot had ontwikkeld met een onderwaterrobot. Officieel ,denk ik, om mijnen op te sporen, maar dat weet ik niet meer zeker. Hoe dan ook het was vernieuwend en ook visueel aantrekkelijk. Maar was het mogelijk om de nederlandse marine te interesseren in een eventuele samenwerking, zodat we op die boot konden filmen?

Peter Tuinman op de set in Den Helder

Ergens in het voorjaar van ’97 zaten Jan Rutger Achterberg en ik in Den Haag op met ministerie van Defensie hierover te praten met de voorlichter van Defensie. Achteraf bezien was dit de juiste periode om uberhaupt  een kans te maken op samenwerking, maar op dat moment waren we ons daar niet van bewust. Het was een tijd waarin het niet goed ging met de aanwas van mensen die geinteresseerd waren in een toekomst bij Defensie en een beetje positieve reclame konden ze wel gebruiken. Niet dat dat tegen ons gezegd werd, er werd in het begin nogal afhoudend gereageerd en we moesten verbaal alles uit de kast halen om de voorlichter te overtuigen. Maar het verklaart wel waarom we die dag Den Haag verlieten met een halve belofte van medewerking in onze zak. We werden doorverwezen voor de praktische kant van de zaak naar de voorlichter in Den Helder.

Op de set

Een paar weken later zaten Remmelt Remmelts en ik in ‘Het Peperhuisje’, zoals het voorlichtingskantoor van de marine in Den Helder wordt genoemd, te praten met luitenant ter zee R.Middel, voorlichtingsofficier van de marine. Het werd een uitermate geanimeerd gesprek, aangezien de heer Middel ,naar al snel bleek, een fan was van de eerste reeks UNIT 13. Ik legde hem de globale verhaallijn van de tweede reeks uit en algauw kwamen we in een gesprek terecht van als we nou eens dit… of als we nou eens dat… De helikopters en vliegtuigen vlogen me om de oren. Er was wel een voorwaarde: In onze serie moesten we laten zien hoe een situatie zoals we die bedacht hadden in de realiteit aangepakt zou worden, onder leiding van de mensen die daarvoor opgeleid waren en geen acteurs verkleed als marinier bijvoorbeeld. Maar dat was precies wat ik ook wilde, geen indianenverhalen! Dus we konden het snel eens worden.

foto: Marielle Sprong
marinier op schip

De verhaallijn werd aangepast in samenwerking met de marine. We vroegen om een onderwaterrobot en kregen hetvolgende: De Unit komt erachter dat een criminele bende met een transport  van nucleair materiaal onderweg is naar de haven van Rotterdam. Daar zal het verscheept worden en midden op zee overgeladen op het schip van de koper. Maar als de politie een val opzet bij de haven van Rotterdam blijkt het genoemde transport een decoy te zijn voor een  ander transport. Dat andere transport kan een ander schip goed bereiken, wordt ingeladen en als de UNIT daarachter komt is het schip al uit de haven vertrokken. Officier van justitie, Adrienne Rieding, gaat samen met Talsma en Govers naar Den Helder om bijstand te vragen. Daar hebben ze een gesprek hierover in de bunker van de marine (geheime lokatie waar we mochten filmen) met de dienstdoend officier. Er wordt besloten een verkenningsvliegtuig de lucht in te sturen om het schip op te sporen.(diverse opnames van en in het vliegtuig). Als het schip gespot wordt, wordt een fregat in gereedheid gebracht om het schip tegen te houden. Aan boord van het fregat volgen de verdere beraadslagingen met de kapitein. ( 1 dag opnames op een fregat met een bemanning van ongeveer 120 man, inclusief helikopter en mariniers ) Als het fregat het schip in het vizier krijgt, wordt er vol op afgestoomd. Op het schip hebben ze het fregat ook gezien en er wordt besloten om de lading overboord te kieperen. Een deel hiervan wordt gezien op het fregat. Het schip wordt gesommeerd te stoppen door de kapitein van het fregat, maar daar wordt geen gehoor aan gegeven. Dan besluit de kapitein tot een schot voor de boeg. Dat gebeurt en dwingt het schip alsnog te stoppen. Van  het fregat stijgt een helikopter op met mariniers aan boord. De helikopter gaat boven het schip hangen en de mariniers laten zich via een touw op het schip landen. Algauw heeft iedereen zich aan boord overgegeven en hebben de mariniers het schip onder controle. Vanaf het fregat wordt een sloep, met daarin onze helden, overgebracht naar het schip en daar kan officier van justitie Rieding iedereen aanhouden. Het werd een unieke draaidag die ik, en ik denk ook de rest van de crew en cast, me altijd zal blijven herinneren.

Yvonne van der Hurk en Peter Tuinman

In een latere aflevering wordt er met de onderwaterrobot gezocht naar de lading en die wordt op die manier gevonden. Verder krijgen we een aantal keer de beschikking over helikopters om luchtopnames te maken. Dit was allemaal veel meer dan we hadden kunnen dromen, met ons bescheiden budget. Maar deze samenwerking kon alleen maar werken omdat we uitgingen van ons verhaal. Alles valt of staat met een goed verhaal. Er valt nog veel meer te vertellen over het filmen op een fregat. Hoe lang het duurt om bijvoorbeeld de koers van zo’n schip te wijzigen. Opnameleider Milo Rietvelt weet er sindsdien alles van. Of het uitzoeken op zee van een lokatie voor ‘een schot voor de boeg’, zonder dat andere schepen daar last van hebben. Maar dat is iets voor een andere keer. In 1997 was er nog een andere gebeurtenis, waar we gebruik van wilden maken voor onze serie, nl. De Eurotop in Amsterdam. Hierover gaat de volgende blog.

 

2 reacties

  1. Unit 13 is een serie die ik onder ogen kreeg toen ik 16 jaar was ik was meteen een fan! Mijn vrienden van die tijd vonden het maar raar dat ik eerst unit13 wou zien voor dat ik mee uit ging maar de unit ging voor! Dat zegt wel wat! Mooi om terug te zien het weren mijn eerste dvd boxen ook erg leuk om dit allemaal terug te lezen! Het was voor mij de beste Nederlandse politie serie tot nu toe gemaakt! En die actie met de marine was het aller mooiste! Helemaal top!!! Groet Ben.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s