Afl 12: Hommage aan HANS SCHEEPMAKER

Hans op de set van UNIT13

Een jaar of dertig geleden leerde ik Hans Scheepmaker kennen. Tijdens onze filmacademie tijd hadden we elkaar nooit gesproken, hoewel we ongeveer in dezelfde tijd de opleiding volgden. Maar in de Joop van den Ende-studio in Aalsmeer ontmoetten we elkaar, omdat we allebei als regisseur werkten bij het eerste seizoen van GTST.

Hans had al een behoorlijke staat van dienst: Hij had meerdere regies op zijn naam staan waaronder de in 1983 gedraaide speelfilm ( MOORD IN EXTASE) . We raakten we aan de praat en ontdekten we dat we allebei geinteresseerd waren in het maken van intelligente, spannende films. Toen ik een jaar later de kans kreeg om BUREAU KRUISLAAN te gaan maken, de eerste echte politieserie in Nederland, was Hans de logische keuze om te benaderen als mederegisseur. Dat was het begin van een jarenlange samenwerking. Als uitvoerend producent en regisseur van series, was het voor mij onmogelijk om alle afleveringen van de series zelf te regisseren en ik had iemand nodig die in ‘dezelfde geest’ ook afleveringen kon regisseren. En dat was Hans. Hij was inventief, intelligent en vooral ook heel loyaal aan de serie waar hij mee bezig was, een unicum in de filmwereld. Zonder Hans had ik nooit de series op deze manier kunnen maken. Hij was mederegisseur van: BUREAU KRUISLAAN, UNIT13, DE GEHEIME DIENST en ERNSTIGE DELICTEN.

crewfoto van DE GEHEIME DIENST, Hans op de voorgrond naast mij ingemonteerd.

Hans was een inventieve regisseur, hij bedacht en maakte shots die mij altijd verbaasden op een plezierige manier. Hij begreep de ‘sfeer’ van de series en probeerde op dezelfde manier zijn afleveringen zo goed mogelijk te regisseren. Een wilde achtervolging of moeilijke stunt, zijn gezicht begon al te glunderen bij de gedachte. Ook voor de produktie was hij heel inventief en bleef altijd binnen budget. Maar bovenal: Hij was vrolijk en eerlijk, bepaald niet verlegen en geliefd bij crew en cast. Een betere mederegisseur had ik me niet kunnen wensen. Ook na de periode van samen series maken, hielden we contact. Hans was een door en door optimist als ik hem aan de telefoon had. Toen ik hem vertelde dat ik plannen had voor de terugkeer van UNIT13 was hij meteen heel enthousiast, en al bezig plannen te maken voor de verwezenlijking ervan. Een keer vertrouwde hij mij toe dat hij het gevoel had pas begonnen te zijn en dat het beste nog moest komen, zijn optimisme schitterde overal doorheen. Hoewel we elkaar de laatste tijd niet vaak spraken, een keer per half jaar ongeveer, zal ik hem en zijn optimisme enorm missen. Zijn overlijden laat een grote leegte na in de nederlandse filmwereld.

avondopnames voor UNIT13. Hans(l) met Milo Rietvelt. opnameleider.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s